Australien - Melbourne

Hejsan allihopa everybody!

Nu ar vi tillbaka i Melbourne igen. Har inte haft en bra forsta dag har, eftersom vi blev ranade pa vara pengar inatt... Sa fruktansvart trakigt och jobbigt. Inte nog med att det ar svindyrt i det har landet, nu tar de vara pengar ocksa!!!!! Vi har i alla fall varit pa polisstationen och anmalt det, sa far vi val bara se vad som hander helt enkelt. Piss, pest och senapsgas!!!!

Naval, jag tankte beratta lite om The Rock Tour som vi akte pa i borjan av denna veckan. Vi blev upphamtade morgonen den 23. Sen akte vi en ganska bra stund till Kings Canyon. Vadret var val itne det basta, men var guide, Troy, sa att det nastan aldrig gjorde det och att vi skulle vara glada att vi fick uppleva det! Vi gjorde en hike dar pa ca 3 h oh sedan satte vi oss i bussen igen. Tog nagra timmar till for att komma narmnare Uluru och Kata Tjuta national park. Innan det morknade sa stannade vi langs vagkanten och vi fick allihopa (vi var en grupp pa 21 pers) hjalpa till att bryta av grenar fran doda trad som vi skulle ha som ved nar vi skulle campa pa natten. Kande mig som en riktigt skogshuggare, men ah, man har val det i blodet liksom, haha!! Sen kom vi fram till campingplatsen och Troy skulle gora upp en eld vilket var lattare sagt an gjort. Det gick itne sa bra, efetrsom allt var blott for det hade regnat. Sa det tog en ratt bra stund innan vi fick mat den kvallen. Vi hade bara fatt en macka och en mueslibar innan pa dagen, typ 12-tiden, och vi fick ingen middag forran kl. 23 pa kvallen. Snacka om att magen skrek efter mat! Men valdigt gott blev det.
Dagen efter gick vi upp innan soluppgangen och foprtsatte till NAtionalparken. Vi at lite frukost forst och sen satte vi oss i bussen och korde forst till Kata Tjuta. Det ar manga, stora oranga stenar, rod sand och lite trad. Var helt fantastiskt! Vi hade riktig tur med vadret ocksa, vilket var skont sa man slapp bli blot. Men det var kalla vindar! Dar gjorde vi en hike pa typ 3-4 h tror jag. Sen fick vi lunch och efter det fortsatte vi till Uluru! Den var GIGANTISK! Mycket storre an vad man kunnat tro. Det som ar mest haftigt tycker jag ar att det ar ett enda stycke, och att den fortsatter 7 km (!!!!) nedanfor marken, sa praktiskt taget ser man bara toppen av den. Helt fantastiskt! Nar solnedgangen kom tittade vi fran en lookout pa den. Det var det vackraste, mest fantastiska, otroliga jag ahr sett i hela mitt liv. Den skiftade farg nar solen lyste fran olika vinklar! Vi drack ol, at god mat och hade det bara valdigt, validgt bra. Jag tankte:"Det har ar livet!" Sen akte vi tillbaka till campet och sov i vara swags en natt till. Fick se en riktigt, riktigt cool och vacker stjarnhimmel! Vi kunde se hela vintergatan och skymtade aven mars. Kan uitne forklara hur fint det var!
Dag tre vaknade vi innan soluppgangen och akte och sag den vid Uluru. Ocksa helt fantastiskt! Stjarnklart, solen pavag upp och daremellan det stora, oranga berget. Amazing. Nagot jag sent kommer glomma!!! Sen akte vi till Aboriginal cultural centre och fick se hur de levde. Riktigt intressant. Sen till sist gick vi runt hela Uluru. En promenad pa ca 9 km. Jattehafitgt! Forstod annu mer hur stor den verkligen ar! Sen akte vi langa vagen hem till Alice Springs och sneare pa kvallen mottes gruppen upp och at middag och drack ol. Sen fortsatte jag, Linda, en tjej frn Island som heter Petra och var guide Troy till casinot i Alice. Hade en riktigt rolig kvall/natt. Vi var inte hemma forran 5 pa morgonen...


Dagen efter akte vi till Adelaide med flyget. Hade en ganska rejal baksmalla sa vi tog det bara lugnt pa kvallen. Och igar hoppade vi pa bussen till Melbourne. Den resan tog 12 timmar, sa vi var riktigt mora nar vi kom fram. Och nu ar vi har! Far hoppas bara att resten av vistelsen blir battre.

Hej sa lange. Bilder komemr nar vi har tid.
/ Sofia

Australien - Cairns

Helluuu!

Nu ar vi som sagt framme i Cairns. Kom hir for ca en vecka sen. Annelie och Goran akte hem den 17. Sa nu har vi varit sjalva ett litet tag, utan mamma och pappa! Men det gar bra det ocksa. Det var vadligt roligt att dom kom tycker vi!

Vi chillade ganska mycket de forsta dagarna, eftersom det gar at FETT MYCKET pengar har. Det ar DYYYRT! Uscha... Men men, vi forsoker leva sa snalt vi kan. Igar hade vi i alla fall en tur bokad ut till stora barriarrevet. Blev hamtade kl 07.15 pa morgonen av en buss som tog oss ner till hamnen. Dar hoppade vi pa baten. Sedan fick vi frukost och fick lite sakerhetsinfo. Vi som skulle gora ett introdyk fick lite extra information. Nar baten sedan stannade till vid forsta stoppet var det dags! Och FY vad nervos jag var. Tror Linda ocksa var det. Vi var i grupp 4 sa vi hade lite tid att snorkla forst. Skitcoolt! Mycket battre snorkling an nar vi var pa Whitsunday segelbaten (har vi berattat om den...?). Sen ropade de upp att det var var grupps tur. Nu var pulsen hog vill jag lova! Vi hade pa oss wetsuites, simfotter, cyklop och tuber pa ryggen. Sen nastan puttade dom i oss i vattnet och fick fick ga ner under ytan. Boom boom, boom boom x10000, sa lat mina hjartslag. Vi skulle gora tva ovningar under vattnet. Nummer 1 var att om man fick in vatten i cyklopet att halla ena handen uppe vid pannan och sedan bala ut med nasan. Det gick bra. Nummer 2 var att ta ut munstycket till tuben och satta in det igen. Dar fick jag panik och forsokte komma upp over ytan. Men Lance, var (snygga) guide, drog ner mig igen och fick mig att lugna ner mig. Skont. Sedan fick jag in andningen. Det var ganska tungt att andas, men det gick bra. Linda freakade inte lika mycket som jag, hon ar inte lika mycket chicken som jag ar, haha.
Sen fick jag halla Lance i handen (YAY!) under nastan hela dykningen och det gick jattebra! At sa stolt over mig sjalv att jag vagade. Det trodde ni inte, mamma och pappa va? Att er lilla dotter som var livradd for vatten nar hon var liten vagade DYKA pa GREAT BARRIER REEF?! :) Nar vi var pavag tillbaka sag vi en HAJ! Det var FETTTT!!! Sen fick vi ga upp till ytan. Skont att andas riktig luft igen. Men det ar verkligen en upplevelse som jag sent kommer glomma!

Nar vi kom upp var det lunch och sedan stannade de till vid nasta stalle. Dar snorklade jag och Linda. Och efter en stund far vi se nagot langre ner pa botten, namligen en havsskoldpadda!!! Den var STOR! VI VAR SA LYCKLIGA! Och senare fick vi se ytterliggare en haj! Simmade runt med ett stort leende pa lapparna. Det var verkligen en lyckad dag!

Imorgon lamnar vi ostkusten och flyger in till landets hjarta, namligen Alice Springs. Dar har vi bokat en tredagars tur ut till Uluru (Ayers Rock). Kommer sova tva natter utomhus och forhoppningvis fa se bade det ena och det andra! Sedan ska vi ta flyget till Adelaide och sedan buss till Melbourne. Dar ska vi aka Great Ocean Road som ska vara valdigt fint. Sen vidare upp till Syndey och efter det Brisbane. Vi lamnar Aussie den 10 maj och flyger da till Fiji. Hoppas pa lite sol, for nu har vi bleknat ganska rejalt!

Ha det bra tills vidare, vi hors snart igen.
(Forresten har vi redan gjort halvtid pa resan... Hur stort?!)

/ Sofia Bjaellis

Australien - Mackay

Yo!
Okej, nu ar det ett tag sen vi uppdaterade har alltsa. Har inte haft tid helt enkelt! Senaste gangen vi uppdaterade var vi i Byron Bay. Stannade nastan en vecka dar med Shahron och hans familj! Finare manniskor far man leta efter. Vi saknar dom mycket!
Vi akte vidare mot Brisbane. Dar motte Birgits (som vi bodde hos i Perth) systerdotter Heidi upp oss pa busstationen. Vi akte hem till hennes foraldrars hus, men dom var i Syndey. Vi bodde dar forsta natten och sen flyttade vi in lite narmare stan till Heidis lagenhet. Jattefint! Sa, vad gjorde vi i Brisbane? Man glommer verkligen latt vad man gor. I alla fall sa foljde vi med Heidi och hennes vanner en kvall for att fira en killes 18-arsdag pa The German Club. Kandes lite lustigt till en borjan men Gud vad roligt vi hade!!! Basta kvallen hittills nastan! Sa kul! Live underhallning, tysk mat (MYCKET MAT) och valdigt stora ol!
Nagra dagar senare traffade vi Lindas foraldrar, Annelie och Goran, som kommit for att mota upp oss. Vi bokade en bil (efter mycket om och men) som vi ska ta oss upp for ostkusten med! Efter Brisbane akte vi till Heidis syster Julie och hennes familj som hyrde ett hus i Caloundra. Dar stannade vi ett par natter och gick pa Australia Zoo! Det var Steve Irwin som startade det. Vi fick klappa koalas och kangurur! De var jattesota och mjuka. Kanurun var dock mycket mjukare an Koalan, lite otippat! Sen fick vi se nar de hade en liten show med krokodiler som de skulle mata. Riktigt haftigt. Man har stor respekt for de dar djuren. Var en valdigt bra dag pa Australia Zoo!
Efter Caloundra akte vi vidare mot Hervey Bay. Vi bodde pa ett backpackers dar tva natter. Dagen efter gjorde vi en dagsutflykt till Fraser Island som ar varldens storsta sando! Vi akte farjan over och sen fick vi aka buss runt on. Det var VALDIGT skumpiga vagar, blev nstan lite aksjuk. Vi akte pa en highway som var en vag precis vid strankanten, man kan saga att det var sjalva stranden liksom. Fick se en vild Dingo! Fick aven se ett strandsatt gammalt fartyg, sandberg och sma laguner! I slutet av dagen fick vi bada i Lake McKenzie, en sjo som var sa ren att det sas att man blir 10 ar yngre om man badar mer an en halvtimme. Man kande sitt valdigt ren och mjuk efterat!
Dagen efter akte vi vidare. Akte ca kl. 07 pa morgonen och hade da ca 800 km framfor oss. Men det gick bra. Sarskilt Linda och jag ar ju ganska vana vid att resa nu, sa en resa pa 11 timmar kanns kanske som halften! Det ar bra. Vi turades om att kora, eller ja, alla utom jag. Vi kom fram till Mackay, som var vart mal, typ 11 h senare. Dar vantade Julies syster Jessica pa oss for att slappa in oss i Julies hus. (Namnde jag att vi har SJUKT MYCKET FLYT med gratis boende? WOOO) Sa dar bodde vi ensamma forsta natten. Igar hade vi en riktigt slappedag har. Skont. Linda och jag bokade flyg fran Cairns till Alice Springs som vi aker till efter Annelie och Goran har akt hem. Sov har en natt till i Julies hus!
Idag ska vi aka vidare mot Airlie Beach och imorgon ska vi pa en dagstur till Whitsundays oarna. Tror vi far se ca 4 oar pa en dag och sen ska vi snorkla. Det ska vara valdigt fin snorkling dar! Tillhor Great Barrier Reef, sa det sa bli coolt! Uppdaterar mer om det nar vi har gjort det!
Hm, ja det var val alles, tror jag. Har egentligen gjort mycket, mycket mer, men jag tankte mer skriva ner det viktigaste... Om det ar nagot nagon vill veta kan ni ju bare fraoga :)
Har forresten valdigt roligt at Gorans smalandska! Det ar SA roligt att hora nu nar man har varit ifran det ett tag. Skrattar mycket at hans uttryck och olika citat! Haha.
Oh well, nu ska jag kolla pa nar Linda klipper sina foraldrar. Hon klippte precis Julies syster Jessica. Sa vi har startat upp var lilla salong har igen :)
See you later alligator!
/ Sofia

RSS 2.0